Eliz Anghel P  H  O  T  O  N  A  T  U  R  E
Blog Gallery Best
Apr 302009
 
Ultimul update al paginii: 13 Dec 2014 19:21

ZIUA 1

In luna Aprilie am petrecut 2 zile in muntii Apuseni in apropiere de localitatea Abrud undeva in varful dealurilor. A fost o schimbare placuta de peisajul cu care eram obisnuit.

La urcare pe deal am fotografiat cateva tipuri de plante: 1 , 2 , 3 a caror denumire populara am uitat-o din pacate deoarece nu aveam nimic cu care sa imi notez la mine.

ZIUA 2

A doua zi m-am trezit de dimineata si am coborat pe deal in jos. Am inceput sesiunea foto cu niste peisaje in ceata de dimineata, apoi am fotografiat un pitigoi sur, o presura galbena, o Codobatura Zgribulita, apoi a urmat un Pitigoi de Bradet caruia nu am reusit sa ii fac poze foarte bune deoarece era foarte rapid. In momentele in care avea background blur in spate nu statea mai mult de 1 secunda pe creanga.

#12608 Pitigoi Sur

#12608 Pitigoi Sur

Apoi undeva langa un grajd am gasit o pereche de Codrosi de Munte care probabil aveau cuib prin apropiere. Intr-un mesteacan din apropiere am gasit o Presura Galbena care canta de zor.

Am urcat de deal in sus, mi-am pus obiectivul macro si m-am apucat de fotografiat plante salbatice cu flori (vreo 6-8 specii).

#12649 Planta salbatica cu flori

#12649 Planta salbatica cu flori

Am gasit niste plante galbene despre care niste ‘cunoscatori’ locali mi-au spus ca sunt comestibile.

#12692 Brebene Galben

#12692 Brebene Galben

In varful dealului am gasit o soparla foarte sociabila careia am reusit sa ii fac portrete:

#12709 Soparla sociabila (Lacerta agilis)

#12709 Soparla sociabila (Lacerta agilis)

Tot in varful dealului am gasit niste tufisuri cu flori inflorite care atrageau o multime de insecte de toate felurile. Am vazut acolo vreo 10 tipuri de insecte (Exemple: 1, 2, 3, 4, 5). Din pacate am cam subexpus imaginile (din cauza florilor albe care a pacalit sistemul de expunere automat al camerei). Asa se intampla cand nu esti atent la histograma:

#12740 Musca culegand nectar

#12740 Musca culegand nectar

ZIUA 3

M-am trezit dis de dimineata si am fotografiat niste Presuri Galbene, de data asta nu am mai coborat dealul ci am urcat spre locul unde vazusem in ziua precedenta tufisurile cu flori albe. Pe drum m-am intalnit cu niste caprioare si o veverita. De asemenea am mai vazut Grauri, Alunari dar poate ce mai suprinzatoare intalnire pe acea zi a fost cu o specie care o caut de ceva vreme:

Este o pasare specializata pe mancatul semintelor din conurile de brad, de aceea are o configuratie a ciocului mai speciala.

#12849 Forfecuta (mascul)

#12849 Forfecuta (mascul)

La insecte partea dificila a fost ca fiind in varful dealului vantul batea foarte puternic. Am poze miscate chiar si la 1/400 sec. Am reusit niste imagini spectaculoase cu o specie comuna de musca  (Yellow Dung Fly), care era atat de ocupata cu _culesul polenului incat nu ma baga in seama. Am fotografiat atat masculul cat si femela.

#12922 Musca (Scathophaga stercoraria)

#12922 Musca (Scathophaga stercoraria)

A urmat apoi o specie de molie neagra cu niste antene foarte mari si paroase, specie care o gasisem prin iarba si ziua precedenta. Se pare ca erau destul de multe.

Update Feb 2010: cred ca am reusit sa identific molia. Specia se numeste: Epichnopterix  plumella . Mai multe informatii aici: link 1. Mai exista o subspecii asemanatoare dar aceasta e cea mai comuna.

#12988 Molie neagra (Epichnopterix  plumella)

#12988 Molie neagra (Epichnopterix plumella)

A urmat apoi cea mai spectaculos eveniment a acestei iesiri in Apuseni. Am fost martor la ceva ce probabil putin ornitologi au avut ocazia sa vada. Nu numai ca _cucul este o specie scumpa la vedere , dar sa vezi un dans nuptial intre o femela si un mascul este ceva cu totul deosebit. La inceput sus in varful unui copac a aparut un cuc care a inceput sa cante ignorandu-ma. in maxim 2 minute si-a facut aparitia in acelasi copac un alt Cuc. unul din ei a inceput sa isi umfle penele si sa cante “Cu Co Ca Ca”, probabil masculul. Femela ia ascultat cantecul cateva minute si apoi a zburat. Se pare ca masculul nu a reusit sa o impresioneze.

#13043 Cucul cu penele umflate in timpul dansului nuptial

#13043 Cucul cu penele umflate in timpul dansului nuptial

Am mai fotografiat niste insecte si am coborat pe deal spre locul unde stateam. Pe drum am fotografiat niste cosasi mai deosebiti, Sorecar la distanta foarte mare, Pitigoi Sur si un Graur.

P.S.      Am reusit sa fotografiez si Caprioare, Veverita si Vulpe dar din pacate pozele sunt slabe  (distante mari sau contralumina sau fotografiate din spate) si nu merita prezentate.

  One Response to “Sfarsit de aprilie 2009 in muntii Apuseni”

  1. Frumoasa soparla `sociabila` (Lacerta agilis), si frumos blog desigur!

    Pe curand,
    Vlad

 Leave a Reply

(required)

(required)

Anti-spam question: