Urmatoarea zi am plecat din nou dis de dimineata ca sa prind insectele cu roua pe ele. Am vazut un hoverfly stand pe o crenguta cu picaturi de apa si izolata de background. Mi-am asezat tripodul si am tras cu telecomanda niste cadre la diafragme inchise (F11, F16) si minimum focus distance, cadre de care am fost foarte multumit. ce nu am remarcat pe teren este cate puncte de praf am pe senzor (acestea ies in evidenta la diafragme inchise), numarand acum peste 20 de puncte de praf.
Apoi a urmat o albina si un melc fotografiat tot de pe tripod, care desi era in “miscare” mi-am permis sa il fotografiez cu timpi de expunere gen 1/4 sec fara ca imaginea sa iasa miscata.
A urmat una din cele mai spectaculoase intalniri a sesiunii. In luna august am vazut mierla de apa (pescarel negru) pe Crisul Alb, care este un rau de ses. Este un lucru iesit din comun pentru ca de obicei aceasta pasare urca pe rau in zona de munte si doar iarna cand apa ingheata in zona de munte coboara pe rau in jos.
Am vazut un paianjen purtand ceva ce parea sa fie un “ou”. Am mai fotografiat si cu alte ocazii aceasta specie, este un paianjen de talie mare care sta printre pietre si nu am vazut sa isi construiasca plasa.
Update Aug 2010: se pare ca specia de paianjen este un Wolf Spider (Paianjen Lup) asa cum am vazut in superbul documentar BBC Life in the Undergrowth. Daca doriti sa aflati cum a ajuns acel saculet in spatele paianjenului urmariti acest videoclip.
Mi-am atasat obiectivul de pasari (Canon EF 400mm f/5.6) pentru ca am vazut un starc cenusiu pe malul raului. Am tras aproximativ 20 de cadre dar nimic notabil, deoarece pasarea fiind in zbor iar in spate deal majoritatea au iesit focusate pe deal. Acesta este singurul cadru care merita amintit:
Pe malul raului o gaita facea baie (am fotografiat si in 2008 acest lucru).
La vreo 100 de metri in amonte am vazut un kinfisher care ma asteptam sa zboare din clipa in clipa, dar nu a fost asa. De obicei aceasta specie este foarte sperioasa, acesta fiind cel mai sociabil kingfisher pe care l-am vazut vreodata. M-am apropiat in camp deschis de el de la vreo 60-80 de metri pana la vreo 15 metri. Apoi din pacate am facut o miscare mai brusca si pasarea s-a speriat. Atasez prima si ultima poza pt a se vedea cat am reusit sa ma apropiu:
Deoarece jumatate de ora nu am mai gasit nici o pasare, mi-am pus obiectivul de insecte (Sigma EX 150mm f/2.8) . am gasit o specie foarte interesanta de Damselfly care m-a uimit prin marimea mare si culoare.
Dupa peste 4 ore de fotografiat am plecat spre casa. Prima intalnire a fost cu un Dragonfly galben specie pe care este prima data cand o vad in acea zona.
Am mai gasit o lacusta si m-am concentrat asupra ochilor ei deoarece m-a atras culoarea:
Apoi am mai fotografiat vreo 3 specii de hoverfly dintre care aceasta foarte interesanta, cu care m-am intalnit de cateva ori:
Update Aug 2010: la un momendat eram intr-o librarire si rasfoiam un atlas faunistic si la un momendat am vazut o specie asemanatoare cu aceasta musca cu abdoment plat cu dungi galben-negru si am observat ca apartin unui grup mai special al mustelor Hoverfly denumit Soldier Fly (Muste Soldat). Cand am ajuns acasa am cautat mai bine pe internet si intradevar am descoperit ca musca mea apartine genului Stratiomys , posibil specia “potamida” sau “chamaeleon”. Datorita distantei dintre ochi imi dau seama ca este vorba de o femela.
A urmat ceva care m-a luat prin surprindere: o musca foarte interesanta si despre care pot spune ca am reusit imaginea sesiunii.
Update Mar 2010: cred ca specia de musca se numeste Ectophasia crassipennis o specie destul de comuna din uriasa familie a Tachinidelor, iar planta pe care sta Daucus carota.
Desi am fotografiat viespi comuni de cel putin 10 ori nu am avut niciodata cadre bune pt ca sunt foarte rapizi si stau putin intr-un loc. De aceasta din cele 17 cadre doar 1 a iesit bun (restul fiind miscate, out of focus, sau corpul viespelui nu este paralel):
Update Aug 2010: specia de Viespe nu este aceea comuna numite “Yellowjacket” care o regasim de obicei in curtile oamenilor apartinand genului Vespula, ci este o alta viespe relativ comuna numite “Paper Wasp“, apartinand genului Polistes . Acestea au mai mult negru pe corp iar coloritul membrelor (aripi, picioare, antene) trage mai mult spre portocaliu.
Din nou a urmat ceva ce m-a luat prin surprindere: am gasit o specie foarte mica de Damselfly, ceva ce banuiam ca este sexul opus al acelei specii care am vazut-o in sesiunea foto precedenta iar dupa cateva minute mi s-a confirmat pentru ca am gasit si libelula portocalie in apropiere. Au fost niste subiecti foarte cooperanti reusind cadre foarte bune cu ambele sexe. Multumesc lui Cosmin Manci pentru confirmarea numelui speciei.
A urmat ceva apoi ce pot sa spun ca din punct de vedere a shapnessului a fost cea mai uimitoare imagine a sesiunii. Am tras 32 de cadre unui gandac dar unul dintre ele a iesit deosebit de sharp. Sigma pur si simplu ma uimeste cateodata si de multe ori ma gandesc daca nu eu fac ceva gresit de restul pozelor nu ies asa sharp. Probabil ca shapnessul este o combinatie intre cat de nemiscata reusesc sa tin camera si erorile de focus ale obiectivului/camerei.
Tot mergand prin iarba am dat de niste panze de paianjen. Ce am vazut pe ele m-a uimit. Desi am mai vazut exemplare din aceasta specie care mi s-au parut mari pot sa spun ca erau niste pitici in comparatie cu acestia. Am vazut trei panze cu 3 paienjeni. Doi erau uriasi iar unul de talie normala. Probabil faptul ca in iarba se aflau foarte multe libelule ia facut sa nu duca lipsa de hrana si sa ajunga la asemenea dimensiuni. Am facut o poza cu degetul meu in apropiere pentru comparatie:
Am mai vazut o specie de Crane Fly galben, specie cu care m-am mai intalnit de cateva ori in acea zona:
Update Aug 2010: cand am fotografiat specia eram 99% sigur ca este un Cranefly (Musca Coror), care este o superfamilie destul de comuna. Dupa ce am investigat poze cu genurile Tipula si Nephrotoma care sunt cele mai comune pentru familia Mustelor Cocor, am vazut ca desi erau cateva specii portocalii aveau toraxul sus mai inchis spre maro si negru. Asa ca am pus-o pe diptera.info si am avut surpriza sa mi se spuna ca e o Mecoptera, adica din ordinul care sunt si “Mustele Scorpion” genus Panorpa [vezi mai jos] si nu ordinul Diptera. Sa mi se spuna ca este ordinul Mecoptera era ca si cum mi s-a fi spus specia pentru ca exista doar doua specii in Europa.
Dupa ce am studiat putin am constat niste diferenta fata de Cranefly:
– la musca mea varful picioarelor este in forma de cerc si se poate agata cu ele de plante de unde ii vine si denumirea familiei Hangingflies (Muste Agatatoare). La Craneflies varful picioarelor este drept.
– cred ca este diferita si pozitia aripilor in stare de repaos dupa cum se poate vedea pe acest site, la Mustele agatatoare pozitia aripilor in repaos este asemanatoarele ca la Libelulele de tip Damselfly.
Pun si o imagine cu locul deosebit de frumos (un fel de mini-mlastina) pe unde am fotografiat aceste ultime cadre, coordonatele GPS sunt atasate imaginii (in EXIF). Este o priveliste incantatoare:
Deja o obisnuinta in sesiunile foto de vara nu a lipsit Roberfly (familia Asilidae), care il vad pentru prima data stand pe frunze de porumb. Plictisit de atatea imagini cu aceasta familie am incercat sa ma apropiu cat de mult de ea incat sa ii fac un portret.
Apoi in drum spre casa am mai gasit o plosnita frumos colorata:
Am gasit o musculita foarte mica si cu un colorit interesant (m-am mai intalnit de cateva ori cu specia) pe care am reusit sa o “dresez” sa stea pe mana mea:
Si in incheiere atasez o imagine cu o musca apartind genului “Panorpa” probabil specia “communis”, o specie destul de comuna cu care m-am mai intalnit si care am mai vazut-o de multe ori si la alti fotografi.
Update Aug 2010: Este vorba despre o femela deoarece la coada ii lipseste acul. Masculii au o excrescenta care seamana foarte mult cu un ac de scorpion de aceea aceasta specie face parte din familia Scorpion Fly (Muste Scorpion).
Interesante specii ai gasit tu acolo, felicitari !
In primul rand felicitari pentru pozele pe care le-ai facut.Impresionant!
In al doilea rand acel paianjen avea un “saculet” cu “puisorii” care se pregateau sa isi exerseze tesutul.
Multumesc de comentariu Adrian. Am updatat continutul articolului cu cateva noutati.
Mi-am cumparat busuioc in ghiveci. De cateva zile am observat ca roiesc in jurul lui ceva muste micute, de culoare neagra, foarte asemanatoare cu poza cu musculita deosebita. Stii cumva ce specie poate sa fie?
Mersi!
musca mea aia cu ochii verzi este un Fruit Flies din familia Tephritidae, se recunosc in primul rand dupa aripile patate si ochii verzi.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fruit_fly
frate te pricepi…bravooo…tine-o tot asa
[…] minute de ‘frunzarit’ am identificat o specie ramasa neidentificata pe blog dintr-o sesiune foto de la inceputul lui August 2009. Conform ghidului se pare ca pleosnita se numeste Dolycoris baccarum. #18562 Plosnita colorata […]